Vägen till friskare hud

 

Den här boken fick jag i julklapp av min syster förra året och även om jag inte har läst allt i den så har jag läst en hel del. Boken heter som ni ser Vägen till friskare hud och är skriven av Helena Nyblom.

 

Jag gillar den här boken väldigt mycket, den innehåller en massa nyttig info om hur vi skall få vår hud att hållas så frisk och fräsch som möjligt. Den är skriven på ett väldigt lättförståeligt sätt och i boken tas det upp om bland annat kost, motion, solande, olika hudåkommor och hormoner. Överlag en väldigt bra bok som är fint uppbyggd, där texten är varvad med inforutor och fina bilder. En klart läsvärd bok!

 

Bilden här nedan är tagen av bokens baksida där det står vad den handlar om. Boken finns att köpas på bland annat adlibris.

 


Essential Care Organic Repair Lotion

 

Essential Care Organic Repair Lotion:

 

INCI: Aqua, Olea europaea fruit oil*, Stellaria media extract*, Butyrospermum parkii butter*, Chamomilla recutita flower extract*, Calendula officinalis flower extract*, Cetearyl alcohol, Rosmarinus officinalis leaf extract*, Aloe barbadensis leaf juice powder*, Hypericum perforatum flower extract, Cetearyl glucoside, Glyceryl caprylate, Phenethyl alcohol, Xanthan gum
*Organically grown/produced

 

Jag måste säga att jag faktiskt blev lite besviken på den här krämen som är ämnad för irriterad och kliande hud. Jag har testat den både på mitt handeksem och på mina allergiska utslag i armvecken med ganska betydelselösa resultat.

 

På mitt handeksem har den inte funkat alls, jag har applicerat krämen flera gånger per dag som det står att man skall göra, men mitt eksem blev varken bättre eller sämre av det.

På mina allergiska utslag har den inte heller funkat särskilt bra. Den har dämpat det röda lite men den har aldrig klarat av att ta bort utslagen helt.

I övrigt så kommer krämen i en praktisk pumpflaska som doserar bra, själva krämen har en ganska tunn konsistens och den doftar örtigt.

 

+ Praktisk pumpflaska, dämpar lite av det röda på min allergiska utslag.

Har inte funkat på mitt handeksem och har inte heller klarat av att få bort de allergiska utslagen helt.

 

Finns att köpas på naturisimo för £12 men också på softskin och skinorganics, innehåll 75 ml.

 

Betyget blir 2/5 möjliga.


MooGoo

 

Moogoo är ett Australienskt naturligt märke jag nyss upptäckt och jag känner mig väldigt exalterad över det här märket.

 

Så här står det om MooGoo på deras hemsida:

 

"MooGoo is an Australian company that makes a range of natural, safe products with effective active ingredients designed for people with skin and scalp problems.

MooGoo was first made when the founder adapted a cream used in dairy farms to help a family member with a skin problem. The dairy version of ‘udder cream’ was designed to heal cow’s udders and keep them in good condition for milking. It was full of skin repair ingredients and no fillers.

We have since expanded to make a range of skin products for people with skin problems. We use the same philosophy in all their products. The full strength of healing ingredients and no petroleum or chemical based ingredients. All ingredients are listed on products."


Deras hemsida är väldigt fint uppbyggd med flera sevärda videor och de har också utförlig information på hemsidan om de ingredienser deras produkter innehåller, känns överlag som ett väldigt trevligt märke.

 

MooGoo har som sagt specialiserat sig på att göra naturliga produkter för problemhud, såsom eksem, psoriasis och akne, men de har också andra produkter. Det är flera som verkar gilla deras produkter väldigt mycket, läs bland annat här och här. På makeupalley får deras produkter också väldigt bra omdömen.


Jag kan inte motstå MooGoos produkter och någon gång under hösten blir det nog en beställning därifrån. Mest nyfiken är jag på Eczema & Psoriasis BalmFull Cream samt deras Deodorant Cream som fått väldigt bra omdöme på den här bloggen. MooGoos produkter kan man köpa på deras webshop, de levererar över hela världen.

Om ni kikar in på deras hemsida glöm inte att kolla på deras videor som är väldigt fint gjorda och väldigt informativa.

wen hårvård, naturligt?

 

Har ni sett reklamen för Wens hårvårdsprodukter i Tv-Shop? Jag såg den för någon dag sedan och blev nyfiken på hur naturliga deras produkter kan tänkas vara, i reklamen sägs det bland annat (om schampot) att det inte innehåller några skadliga kemikalier eller sulfater utan istället rengörs håret med en blandning av örter, extrakt och essentiella oljor.


På deras hemsida beskrivs schampot så här:

"WEN® Cleansing Conditioner is a revolutionary new concept in hair care. A 5-in-1 formula, this one product takes the place of your shampoo, conditioner, deep conditioner, detangler and leave-in conditioner. It cleanses hair thoroughly but without lathering and all the harsh ingredients that may be found in ordinary shampoos—it is designed so it won't strip your hair and scalp of their natural oils. Your hair is left with sheen, moisture, manageability and better color retention."

Och ingredienslistan för schampot (Cleansing Conditioner) ser ut på följande sätt:

Water (Aqua), Glycerin, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Prunus Serotina (Wild Cherry) Bark Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Hydrolyzed Wheat, Protein, Panthenol, Butylene Glycol, Behentrimonium Methosulfate, Stearamidopropyl Dimethylamine, Polysorbate 60, PEG-60 Almond Glycerides, Amodimethicone, Citric Acid, Menthol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Fragrance (Parfum, Limonene.

I början ser ingredienslistan bra ut men när man läser lite längre ner i den finns det en del ingredienser som i alla fall inte jag skulle vilja ha i mitt schampo. Jag har länkat till en del av de ingredienser som på Skin Deep inte får ett särskilt bra betyg.

Visserligen är det här kanske ett schampo som är skonsammare att använda för håret än exempelvis ett schampo från Nivea eller Dove, men det är ändå inte helt rent.

UPPDATERAT
: På bloggen bakom etiketten (som tyvärr inte verkar uppdatera längre) kan man här läsa mer om methylchloroisothiazolinone som ingår i Wens schampo. Det ämnet har Wen valt att lägga i sitt schampo och sen beskriva schampot som skonsamt, vilken bullshit.

John Masters Organics Hair Pomade


John Masters Organics Hair Pomade:


Ingredienser: Olea europaea (olive) oil,* organic apis mellifera (beeswax), mangifera indica (mango) butter, orbygnia speciosa (babassu) oil, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil,* triticum vulgare (wheat germ) oil,* laurus nobilis (bay laurel) oil, cedrus atlantica (cedar atlas) oil,† abies balsamea (fir balsam) oil,* cryptocaria massoia (massoia) oil, tocopheryl acetate, retinyl palmitate & ascorbyl palmitate (vitamins A, C, E).

* Certified Organic

 

John Masters Hair Pomade använder jag både som värmeskydd och stylingprodukt. Konsistensen är fast men när man för med fingret över den mjukas den upp. Doften är ganska speciell men jag gillar den, den luktar lite träigt och örtigt.

När jag använde Hair Pomaden i torrt hårt blev inte resultatet särskilt bra, men om man däremot kramar in lite av det i fuktigt hår blir resultatet riktigt bra. Mitt torra hår känns otroligt mjukt och frisset dämpas avsevärt. Håret känns härligt och ser också väldigt välmående, mjukt och återfuktat ut.

Som värmeskydd tycker jag också att det funkar bra, jag upplever att plattången glider lättare över håret. När jag använder det som värmeskydd applicerar jag det i torrt hår och då funkar det bra.

 

En riktigt bra hårvårdsprodukt som funkar väldigt bra som leave-in produkt, man måste bara vara försiktig så att man inte tar för mycket av produkten, då kan håret lätt börja se fett ut. Kostar en slant men räcker å andra sidan länge.

 

+ Gör håret mjukt, dämpar friss och gör att det ser friskt och återfuktat ut. Drygt.

Man måste vara försiktig så att man inte tar för mycket.

 

Finns att köpas på eleven för 256 kr, 27,80 € och på naturisimo för £20, innehåll 57 g.

 

Betyget blir 5/5 möjliga.


färgad dagkräm + mineralfoundation

 

Mádaras färgade dagkräm funkar väldigt bra att använda för sig själv men jag brukar också använda den under min mineralfoundation från Lily Lolo.

Efter att jag applicerat den färgade dagkrämen från Mádara sveper jag helt enkelt lite mineralfoundation över de områden i ansiktet där jag vill ha lite mer täckning eller matta ner en aning. Huden får en fräsch lyster av den färgade dagkrämen samtidigt som jag får den täckning jag vill ha av mineralfoundationen, det bästa av två världar. Dessutom känns det som att mineralfoundationen fäster bättre på huden när jag har lagt på ett lager av tinting fluiden före.

Dessa två tillsammans är en riktigt bra kombo, men de är också riktigt bra var och en för sig.


förberedelser för lackning


Jag är absolut inget proffs på att måla naglarna men jag tänkte i alla fall dela med mig av mina bästa tips för att få lacket att hålla så länge som möjligt och se så fint ut som möjligt. Allt jag använder mig av finns på bilden här ovan.

 

 

1. Jag börjar förstås med att ta bort eventuellt gammalt nagellack med remover, tyvärr använder jag ännu min konventionella remover men jag har planer på att byta snart. Efter att jag tagit bort lacket tvättar jag händerna för att få bort resterna av removern.

 

 

2. Sedan filar jag naglarna till den form och längd jag vill ha. Jag använder en kristallfil från OPI som jag tidigare skrivit om här. Kristallfilen är verkligen toppen, den är skonsam mot nageln, kan tvättas av efter användning och den blir inte oeffektiv, man kan i princip använda den hur länge som helst. Kostar lite mer än vanliga nagelfilar men håller så mycket längre.

 

3. Det nästa jag gör är att fila ovansidan av naglarna med en fil anpassad för det ändamålet, det gör att naglarna får en mer jämn yta och det översta torra lagret kommer bort. Det här gör jag bara en gång i månaden, om man gör det oftare riskerar man att försvaga naglarna. Bl.a. här finns den fil jag har att köpas.

 

4. Sedan tar jag lite jojobaolja på alla naglar och buffar in det i nageln med en nagel buffer. Det här gör att nageln återfuktas.

 

5. Efter det, när nagelbanden fortfarande är uppmjukade av jojobaoljan, puttar jag försiktigt ner dem med en manikyrpinne.

 

6. Sedan tvättar jag av händerna igen för att få bort rester av jojobaoljan. Efter det är naglarna klara för lackning.


Logona Mediterran Body Wash

Logona Mediterran Body Wash:

 

INCI: Aqua (Water), Alcohol*, Coco Glucoside, Glycerin, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Xanthan Gum, Glyceryl Oleate, Sodium PCA, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Betaine, Mica, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*, Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract*, Phytic Acid, Citric Acid, Parfum (Essential Oils), Benzyl Salicylate, Linalool, CI 77891

*ekologiskt odlad

 

Logonas duschgel Mediterran med salvia och aprikos har en ganska annorlunda doft och jag har svårt att sätta fingret på vad den doftar av. Kanske lite som en blandning av blommor och frisk luft, jag gillar i alla fall doften som känns väldigt fräsch. Konsistensen är ganska tunn men duschtvålen löddrar bra i alla fall. Den känns skön på huden och rengör hyfsat bra. Direkt efter tvätt tycker jag dock att huden känns sträv och lite torr, men efter att huden torkat märks det inte av så mycket längre.

Det här är en helt okej duschtvål men antagligen ingen som jag kommer att köpa igen, överlag känns den ganska trist och intetsägande.

 

+ Doften, löddrar bra och känns skön på huden.

Känns ganska trist överlag, dirket efter tvätt känns huden sträv och lite torr.

 

Finns att köpas på bionaturel för 5,95 €, innehåll 200 ml.

 

Betyget blir 3,5/5 möjliga.


rea fynd och lite annat

 

Utbudet av naturliga produkter här omkring där jag bor är verkligen kasst. Jag bor på landet i en liten by och om man vill besöka affärer där det säljs naturliga produkter måste man åka en sisådär 100 km. Det är därför jag nästan alltid köper mina hudvårdsprodukter från olika webshopar. Tacka vet jag alla naturliga webshopar.

 

Igår var jag i alla fall till en stad lite längre bort och då passade jag på att kika runt på den naturliga skönhetsavdelningen på ett varuhus. Till min glädje märkte jag att de utökat sitt sortiment med naturlig hudvård och smink betydligt. Jag klämde på en hel del produker och sniffade också på några naturliga parfymer från Melvita.

Det jag kom hem med var:

 

Dr.Hauschkas Rengöringskräm som jag köpte till rabatterat pris. Att döma av omdömena om den på Dr.Hauschkas hemsida verkar den vara något som skulle kunna passa min upproriska blandhy.

 

En Nail Buffer från Trind, med denna tre stegs buffer kan man både jämna ut nagelytan och återfukta nageln.

 

Ett läppglans från Dr.Hauschka i nyansen 01 Rose. Jag kunde bara inte motstå det, nyansen var så fin.

 

Sist men inte minst Nigella Oil från Melvita, också denna till rabatterat pris. Sägs funka mot bland annat muskelvärk och oljig hud. På förpackningen står det till och med att den "cures everything but death". Det kanske inte stämmer direkt men jag tänkte blanda några droppar av den med min jojobaolja och se vad huden tycker om det.

 

Vet någon förresten vad det svenska namnet är på Nigella Oil? Jag försökte googla lite men kom inte fram till något. Här och här finns i alla fall lite info om den.

 


upprorisk hud


Just nu gör min hud uppror. Jag som tyckte att min blandhud var så lugn under vintern och våren, men sen kom sommaren och nu har jag fullt med röda knottror i pannan (som jag aldrig haft förut), flera finnar än vanligt har dykt upp och dessutom har huden blivit väldigt röd på bland annat hakan och näsan.

Jag misstänker att det till viss del beror på det varma vädret men jag tror inte att det är enda orsaken. Kan det vara jojobaoljan som jag börjat använda i ansiktet? Eller är det för att jag slutade använda Dr. Hauschkas ansiktsolja? Jag blir galen, jag som tyckte att min hud såg så lugn ut i vårast men nu ser den inte särskilt lugn ut längre...

Hur brukar du göra för att hålla huden i skick under sommaren? Brukar du lägga rengörande ansiktsmasker eller byta ut din hudvårdsrutin? Och vad kan man göra till de röda knottrorna (eller också så kallade igenproppade pormaskar) i pannan som vägrar ge med sig?

Badger Lip Balm


Badger Cocoa Butter Lip Balm Cool Mint:

Ingredienser: *Olea Europaea (Extra Virgin Olive) Oil, *Theobroma Cacao (Fair Trade Certified Cocoa) Butter, *Cera Alba (Beeswax), *Ricinus Communis (Castor) Oil, *Aloe Barbadensis (Aloe) Extract, and CO2 Extracts of *Rosmarinus Officinalis (Rosemary), *Rosa Canina (Rosehip), & *Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn), Essential Oils of *Mentha Piperita (Peppermint), *Mentha Viridis (Spearmint), & *Citrus Aurantium Dulcis (Sweet Orange).
*Certified Organic

Badgers läppbalsam med fair trade certifierat kakaosmör finns i sju olika dofter och är certifierade enligt USDA Organic.
Den doft jag testat är Cool Mint och jag älskar verkligen doften, läppbalsamet doftar exakt som After Eight choklad med mint, mums. Konsistensen på läppbalsamet är ljuvligt len och det känns underbart när man applicerar det på läpparna. Läpparna blir glansiga, mjuka och de hålls återfuktade länge. Jag känner också av en lätt kylande känlsa av minten. Jag gillar verkligen Badgers läppbalsam och egentligen har jag inget att klaga på förutom att jag märker att jag inte riktigt tål Ricinolja som finns i en del läppbalsam, så också i Badgers, men det har ju inget att göra med produkten i sig så därför har jag valt att inte räkna in det i betyget.

+ Konsistensen, doften. Läpparna blir mjuka, glansiga och återfuktade.
Inget.

Finns att köpas på eleven för 110 kr eller 11,95 €, innehåll 7g.

Betyget blir 5/5 möjliga.

gyllene lockar


Idag hade jag ett litet mini-spa i duschen, jag skrubbade huden med björkskrubben som jag gjorde i vårast och efteråt hade jag fått väldigt mjuk och återfuktad hud över hela kroppen. Idag använde jag dock upp det sista som var kvar av den så till hösten tänkte jag röra ihop en annan kroppsskrubb som bland annat innehåller kokosflingor, kakao och kaffe.

 

Mitt hår fick också lite omvårdnad i form av inpackningen Gyllene Lockar, receptet tog jag ur Lisens Örtspa som vanligt. Jag mixade honung med kronblad av ringblommor och sedan applicerade jag röran i vått hår och lät den verka i ungefär 20 minuter. Efteråt blev håret mjukt och lent och det ser helt enkelt friskt och välmående ut. Jag behövde inte ens använda balsam efteråt utan jag kramade bara in en gnutta av John Masters Hair Pomade i håret när det ännu var fuktigt.

Riktigt bra hårinpackning som också är väldigt enkel att röra ihop.


på min vill-ha lista just nu


Det finns en hel del naturliga skönhetsprodukter som jag skulle vilja lägga vantarna på just nu, jag är riktigt sugen på:

1. Alqvimias Queen of Egypt Body Oil, jag har hört att den luktar helt fantastiskt och att den kan användas som en parfym också. Den är ganska dyr men å andra sidan har jag ingen naturlig parfym ännu.


2. Nagellack från Scotch Naturals i nyanserna Bitter'n Twisted, Blood and Sand och On The Rocks. Till hösten gillar jag att ha lite mörkare lack på naglarna och de två längst till vänster ser riktigt fina ut. On The Rocks är ett genomskinligt lack som också funkar som ett under- och överlack för extra bra hållbarhet.

 

3. Kokosolja till mitt torra hår som behöver all fukt det kan få, kokosolja verkar vara riktigt omtyckt efter vad jag har läst på den här och den här bloggen.

 

 

 

4. Läppstift från Lavera, det är dock lite svårt att se de verkliga nyanserna utgående från bilderna på deras hemsida så jag har svårt att bestämma mig för vilken nyans jag helst skulle vilja ha. Är det någon som testat och vet hur nyanserna ser ut in real-life?

 

Vad finns på din vill-ha lista för tillfället?


RSS 2.0