Är fast tvål verkligen ohygienisk?

 

Jag använder nästan bara flytande tvål som handtvål. Lite dumt är det ju, för fast tvål skulle både vara snällare mot miljön, inga plastflaskor, och antagligen drygare också. Men man har ju hört både en och två gånger att fast tvål är ohygienisk, men är det verkligen så, vad anser ni?

Två fasta tvålar jag är nyfiken på är Trädgårdsapotekets fasta tvålar och 100% Pures fasta tvål, de ser väldigt mysiga ut båda två. Nästa gång jag laddar upp med handtvålar skall jag köpa en del fasta också och försöka vänja mig vid dem.

Kommentarer
Postat av: Pia

Vad gjorde vi innan flytande tvål fanns? Var folk mer sjuka då? Nä inte vad jag vet iaf. Tror att "fast tvål är ohygieniskt" kommer från fabrikanterna själva. Flytande tvål är dyrare och odryg vilket ger klirr i kassan för dom. Nä fast tvål som ligger på en riktig tvålkopp är nog inte så särkilt ohygienskt.

2011-09-20 @ 20:18:52
Postat av: Mona - La Vie est Belle

Jag har aldrig riktigt tänkt tanken på att en fast tvål kan vara ohygienisk, men sen har jag ju inte jämnfört min med en som ligger på toaletten på en bilverkstad! ;) Anledningen till att en fast tvål skulle vara ohygiensik antar jag är att där är "skit" kvar på tvålen?

Själv har jag en fast tvål på toaletten, men skulle vilja ha en naturligt handtvål i pumpflaska (har kikat lite på 100% Pure's) bara för att det skulle vara snyggare! :)Trevlig kväll!

2011-09-20 @ 20:38:25
URL: http://est-belle.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Så länge tvålen får torka upp mellan tvättarna och ligger på ett fat där vattnet lätt kan rinna bort så är det inte ohygieniskt. För det är själva vattnet som gör att bakterier får fäste och kan växa till sig. Personligen tycker jag inte att det känns så fräscht att dela fast tvål med andra, så jag har min alldeles "egen" tvål. Gästerna får pumptvål!

2011-09-20 @ 21:46:17
URL: http://beautyandnature-sweden.blogspot.com/
Postat av: Jenny / Rosella Eco Beauty

Jag upplever dem bara som ohygieniska när de spricker. Problemet är mer att de kladdar om man inte har en bra tvålkopp att lägga dem på/i. Jag gillar 100% Pures tvål och har faktiskt en recension på G som nog dyker upp under veckan.

2011-09-20 @ 22:21:13
URL: http://rosellaecobeauty.se
Postat av: Anna/Fru C

Vi har både och hemma hos oss, fast tvål i ena badrummet och flytande i det andra. Anledningen är att min dotter inte är speciellt förtjust i flytande tvål och det har gett mig en anledning att prova ett antal fasta tvålar. Fasta tvålar är ju oftare billigare än flytande tvålar och som du säger blir det mindre skräp. Hos oss räcker en fast tvål ca 3-4 månader, vilket är något kortare än en flytande (men det kan ju också bero på att vi använder den fasta mer).Generellt upplever jag att naturliga fasta tvålar inte blir så äckliga som konventionella fasta tvålar. Du vet, med massa svarta sprickor och sånt där som gör att de känns ohygieniska. Sen kan jag inte svara på om de är ohygieniska ändå.

2011-09-21 @ 09:37:53
URL: http://hemmahosfruc.blogspot.com
Postat av: Estelle

Det känns ohygieniskt att använda fast tvål till händerna om man har gjort mer än kissat tycker jag, fasta tvålar får ju dessutom ofta sprickor där bakterier anses få fäste.

Kanske är det ok om man sköljer tvålen tillräckligt efter varje gång man använt den?!?

I övrigt har ju fasta tvålar en tendens att gegga fast sig i tvålfatet, mjukas upp o.s.v. inte så trevligt eller fräscht enligt min mening.

I duschen tycker jag att det funkar bättre om man hittar någon bra tvål eftersom den hinner torka o.s.v. eftersom man inte använder den flera gånger om dagen som en tvål för händerna.

2011-09-21 @ 11:27:08
Postat av: Agnes

Har aldrig tänkt på det faktiskt! Själv tycker jag att fast tvål känns lyxigare och bättre på något sätt (kanske för att vi nästan aldrig har fast tvål hemma?). Bara man håller tvålen fräsch så tror jag inte att det är någon fara :)

2011-09-21 @ 18:20:54
URL: http://ekolicious.blogspot.com
Postat av: J.

Jag tror faktiskt inte det, för man sköljer väl ändå av tvålen med vatten efter användning? Dock tycker jag rent instinktivt att det känns lite så, men jag tror mer att det är en fördom som man går och dras med, mer än att det faktiskt skulle ligga fakta bakom. Det är min gissning i alla fall!

2011-09-21 @ 19:03:26
URL: http://beautymadefun.blogspot.com/
Postat av: Ninni

Spruckna tvålar med smutsränder är inte kul - sånna rör jag bara inte. Jag saknar en riktigt bra tvålkopp med bra avrinning, de flest har inga hål under tvålen så den blir sådär svampig. Jag har en tvålkopp i metall med ett hål under, men metallen gör att den ser sunkig ut direkt. Synd för jag vill gärna ha fast tvål som komplement till pumptvålen.

2011-09-21 @ 19:24:23
URL: http://coloubyninni.blogspot.com
Postat av: Agnes

Såg att många har problem med tvålkoppar, själv tycker jag att sånna här http://www.softskin.se/produkt/Tade---Tvalfat-i-tra tvålkoppar verkar vara himla bra. Har sett en hel del sånna i naturliga nätbutiker och då oftast med större mellanrum mellan "pinnarna".

2011-09-22 @ 13:12:21
URL: http://ekolicious.blogspot.com
Postat av: Sofie

Det beror på hur man "sköter" tvålen. Har man ett riktigt tvålfat så är det ingen fara.Jag brukar även skölja av den med hett vatten efter att jag använt den, men det behöver man nog inte göra egentligen utan det är väl bara nån fix idé jag fått för mig. ;)

2011-09-22 @ 13:16:41
URL: http://lecapitan.blogg.se/
Postat av: Elisabeth-beautytalk

Tack så mycket för alla era synpunkter angående fast tvål, jag känner mig mer säker nu på att jag skall övergå till att använda fast tvål och att jag allra först borde köpa ett tvålfat. :)

2011-09-22 @ 14:53:34
URL: http://beautytalk.blogg.se/
Postat av: Estela

Jag har en tvål till ansiktet, en till händerna, en till håret, en till kroppen och en till makeup penslarna och en till torrborsten.

Alltså 6 fasta tvålar. Det funkar för mig iallafall.

2011-09-22 @ 17:11:34
URL: http://www.greenecojournal.wordpress.com
Postat av: Clara

Kan rekommendera tvålar som jag beställt hos madebynira.se, de torkar inte ut huden men man måste använda tvålfat.

2012-03-11 @ 19:20:15
Postat av: Panthea

Det är hygieniskt att använda fast tvål :
http://beautycomesclean.se/blogg/201210/lite-bakterier-pa-tvalen-inget-att-vara-radd

2013-06-18 @ 09:20:24
Postat av: Panthea

Det är hygieniskt att använda fast tvål: http://beautycomesclean.se/blogg/201210/lite-bakterier-pa-tvalen-inget-att-vara-radd

2013-06-18 @ 09:21:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0